dissabte, 21 de desembre de 2019

Dalí torna a Moscou aquest gener

El major centre expositiu de Moscou acollirà, des del 28 de gener al 25 de març de 2020, l'exposició Salvador Dalí. Magic Art. Durant la seva presentació, Vladimir Voroixenko, director general de la fundació The Link of Times ha destacat la col·laboració de deu anys amb la Fundació Dalí, que es va iniciar amb una mostra retrospectiva celebrada al Museu Puixkin el 2011. En aquesta ocasió el projecte porta obra mai vista a Rússia en un espai com el Manège, el centre expositiu més gran de la ciutat. Confia que "serà tant o més exitosa que la darrera mostra", dedicada a Frida Kahlo i Diego Rivera.

Alexander Kibovsky, Ministre de Cultura del Govern moscovita i cap del departament de Cultura de la ciutat ha assenyalat que aquest és el segon projecte en què el departament col·labora amb The Link of Times. L’ajuntament de Moscou aporta suport logístic per acollir un gran nombre de visitants en les instal·lacions més demandades de la ciutat. Preveu que hi acudiran molts moscovites però també gent de tot del país així com turistes d’arreu perquè les dates en què se celebrarà -entre el 28 de gener i el 25 de març- la ciutat tradicionalment rep molts visitants. 

La presentació s'ha fet a la seu del Russia Today
 
El Manège és un edifici emblemàtic i prestigiós, les despeses del qual queden assumides per l’Ajuntament. És aquest un bon exemple de col·laboració público-privada que ja ha donat fruits en el passat i que en seguirà donant. Ha destacat: “L’objectiu principal de la cooperació entre The Link of Times i el departament de Cultura moscovita és difondre el patrimoni que ens ha estat llegat entre els nostres patriotes però també entre el públic mundial que ens visiti, alhora que els donem a conèixer els majors exponents de l’art contemporani”. Ha rememorat la visita que va fer a una exposició de Dalí en temps soviètics, als anys vuitanta. Recorda haver fet llargues cues per poder accedir-hi i, un cop a dins, va quedar impressionat per les obres. Dalí provocava un xoc cultural. Se n’havia sentit a parlar però veure les obres en directe suposaven un gran impacte i una sorpresa.  Ha convidat tothom a visitar no tan sols la futura mostra sinó també el Teatre-Museu Dalí de Figueres. Dalí segueix provocant creativament les noves generacions, públics de totes les edats. “Estarem al mateix nivell que la resta de grans ciutats mundials”, ha afegit.

Fernando Valderrama, Ambaixador d’Espanya a la Federació Russa, ha assenyalat que era un plaer col·laborar en un projecte d’aquesta magnitud mà a mà amb la Fundació Dalí i el Museo Reina Sofía de Madrid i concretament en un espai, el Manège, dissenyat per un enginyer espanyol, Agustín de Betancourt. Ha anunciat que l’ambaixada espanyola col·laborarà amb l’exposició mitjançant l’elaboració d’un programa paral·lel que comptarà amb la participació de l’Instituto Cervantes. “Se trata de un evento que sin duda dejará una huella significativa en Moscú, será la mayor exposición de Dalí que se haya visto en Rusia”.

De la seva banda, la comissària de l’exposició, Montse Aguer, directora dels Museus Dalí de la Fundació Dalí ha detallat els objectius de la mostra, la singularitat d’aquest projecte dissenyat expressament per a Moscou i n’ha resumit els continguts. Amb aquesta exposició la Fundació pretén mostrar el Dalí pintor, el Dalí que s’emmiralla en els artistes del Renaixement. A més del personatge, la mostra vol donar a conèixer el Dalí íntim, la persona que seu davant del cavallet mentre Gala li llegeix, fins i tot en rus, lectures inspiradores. S’inclouran dibuixos mai vistos a Rússia, il·lustracions per als 50 secrets màgics per a pintar, un manual a l’estil de Leonardo da Vinci en què Dalí transmet el seu mestratge als joves pintors. Aquestes i altres peces, a més de la seva excel·lència, contribuiran a entendre millor el procés creatiu de Dalí.

Algunes de les obres emblemàtiques seran Autoretrat tou amb bacó fregit i L’home invisible, que ens descobreixen la persona que hi ha darrera la màscara, la verdadera ànima de l’artista. Es farà especial incidència en Gala, dona culta amb qui Dalí comparteix aficions, l’interès per l’art i amb qui col·laborarà estretament. Salvador, el nom de qui està destinat a salvar la pintura del caos i la peresa. 

Autoretrat tou amb bacó fregit.
© Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, VEGAP, 2019

Salvador Dalí. Magic Art
recorrerà tots els períodes creatius des de l’Impressionisme fins a la darrera etapa de l’artista. Des del mètode paranoico-crític, principal aportació de Dalí al Surrealisme, fins als descobriments científics que Dalí incorporarà a les seves obres i la seva reivindicació dels clàssics, entre els quals hi trobem Rafael Sanzio. Precisament l’any 2020 se celebrarà el cinquè centenari de la seva mort i diferents ciutats del món ho commemoraran. D’aquesta manera Moscou tindrà també l’oportunitat de sumar-se a aquesta celebració. Montse Aguer ha conclòs la seva presentació convidant el públic a visitar l’exposició i també a conèixer el Triangle Dalinià per entendre millor la complexitat que s’amaga darrera un dels principals artistes del s. XX.