dijous, 11 de maig de 2017

Pedro Madueño i l'amistat que el va unir durant trenta anys a Antoni Pitxot

Pedro Madueño, director gràfic de La Vanguardia i reconegut fotoperiodista, va parlar el dimecres dia 10 de maig sobre l’amistat que va mantenir durant trenta anys amb Antoni Pitxot.


Pedro Madueño al Teatre - Museu Dalí. Foto Martí Dacosta
 
A partir d’anècdotes i reflexions que havia compartit amb l’amic de Salvador Dalí i primer director del Teatre – Museu Dalí i vice-president de la Fundació Gala - Salvador Dalí, Madueño va entramar un emocionant discurs que va permetre un cop més retre homenatge a qui va ser el gran ambaixador de les figures antropomorfes que configuren el paisatge del Cap de Creus.


L'acte es va celebrar sota la cúpula. Foto Martí Dacosta

A la conferència també hi varen assistir la filla d’Antoni Pitxot, Antònia Pichot i l’actual directora del Teatre- Museu Dalí, Montse Aguer.

Madueño i la seva esposa, amb Antònia Pichot i Montse Aguer al centre.
Foto Martí Dacosta

Fotògraf de professió, Madueño ha tingut l’oportunitat de deixar testimoni gràfic d’alguns dels moments més destacats de la vida d’Antoni Pitxot al llarg dels últims trenta anys però, sobretot, ha compartit algunes experiències personals que va relatar a la xerrada Trenta anys amb Antoni Pitxot.

Pedro Madueño va començar la seva trajectòria com a fotògraf amb quinze anys. Amb la seva obra ha aconseguit set premis Foto Press, un Laus d’Or de fotografia, el Premi Godó de Fotoperiodisme, un Award of Excellence Society of Newspaper Design (SND) i el Vila Casas de fotografia.

Pedro Madueño ha explorat tots els gèneres de la fotografia, des del reportatge fins al retrat. Una de les seves imatges més conegudes és la que apareix a la portada de La Vanguardia totes les jornades electorals des de 1984. És autor de la imatge oficial del Príncep d’Astúries entre els anys 2002 i 2010 i també va signar la foto oficial del President de la Generalitat, Artur Mas.

En els últims tres anys de vida de Salvador Dalí es va convertir en l’únic fotògraf que va tenir accés al pintor. Ha estat professor associat de l’Escola de Fotografia de la Fundació Politècnica de Catalunya i de la Universitat Pompeu Fabra. Actualment imparteix classes de postgrau a la Universitat Autònoma de Barcelona.