divendres, 11 de març de 2016

El Castell de Púbol acull la mostra 'Dalí, Shakespeare, Visconti'

La Fundació Gala-Salvador Dalí ha inaugurat, aquest divendres, l'exposició temporal del Castell de Púbol. En representació de la institució, hi han participat el seu president, Ramon Boixadós, i la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer. Com a convidat, aquest any s'ha comptat amb la participació del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila

Orlando, interpretat per Vittorio Gassman, al
costat de Rosalinda, disfressada de Ganimede. FGSD

La visita comentada a la exposició ha anat a càrrec de Lucia Moni, coordinadora del CED i comissària d'aquesta mostra, amb la direcció científica de Montse Aguer. L'exposició compta amb la col·laboració de la Fundació Bancària "La Caixa" i, en representació seva, hi ha participat la directora general adjunta, Elisa Durán. També ha estat present a l'acte inaugural el secretari general de la Fundació Dalí, Lluís Peñuelas. Enguany l'exposició temporal de Púbol està dedicada a la participació de Salvador Dalí en la representació teatral de l'obra de Shakespeare 'Al vostre gust' al Teatro Eliseo de Roma l'any 1948, sota la direcció de Luchino Visconti. 

La mostra es podrà veure des de dimarts 15 de març, dia en què el Castell de Púbol reobre les seves portes, fins al 6 de gener de 2017. "Amb la mostra 'Dalí, Shakespeare, Visconti', que aprofundeix en la relació de Salvador Dalí amb les arts escèniques, ens hem volgut adherir a la commemoració del 400è aniversari de la mort de William Shakespeare i alhora hem volgut rememorar un moment important de la història del teatre del món occidental. 

Per a aquesta exposició s'ha dut a terme una tasca important d'investigació idocumentació. S'ha contactat la Fondazione Istituto Gramsci de Roma, la Fondazione Franco Zeffirelli de Florència i el Museo dell'Attore de Gènova. Partint del text de Shakespeare s'ha pogut situar els diferents actes i escenes de l'obra i identificar els personatges i actors que apareixen a 'Al vostre gust', explica la Fundació.

Tres àmbits


A l'exposició temporal d'enguany al Castell de Púbol hi veurem 3 obres originals de Salvador Dalí: el dibuix Elefant amb obelisc de c. 1946, l'oli Projecte per a 'Romeu i Julieta' de 1942, i l'aiguada 'Estudi per al decorat de Romeu i Julieta' de 1942 (aquesta última s'exposa a la Biblioteca del Castell), 29 fotografies els autors d'algunes de les quals són Pasquale de Antonis i Tommaso Vasari, i 7 documents.

Les dues obres del 1942 no fan referència al projecte de Dalí i Visconti però sí que completen l'homenatge a Shakespeare en el 400 aniversari de la seva mort. Una vitrina conté els 7 documents: 1 exemplar de l'edició de luxe del programa de mà de 1948, 2 fullets d'època de la representació, el facsímil d'una carta manuscrita de Dalí en què dóna indicacions a Visconti sobre la posada en escena i 3 revistes especialitzades en teatre que es fan ressò de l'estrena.

A través d'una pantalla es pot veure el programa de mà en un audiovisual que el projecta pàgina per pàgina com si l'estiguéssim fullejant. Al centre de la sala s'hi ha disposat un sofà que fa les funcions de seient i de pantalla. Permet veure un extracte de la sèrie televisiva 'Per Luchino Visconti' emesa per Raitre al 1987, en què els actors Vittorio Gassman i Marcello Mastroianni recorden anècdotes de l'any 1948. De les dues projeccions n'és responsable la productora DocDoc Films.